top of page
Header_image_3m Dentalair.png

Prof. Stefan Vandeweghe, DMD, PhD

Simplifying Cementation

Verward over tandheelkundig cement? U bent niet de enige. Ontdek hoe u het cementeren kunt vereenvoudigen en uw praktijk kunt stroomlijnen - te beginnen met uw voorraad.

Als het gaat om het kiezen van moderne tandheelkundige materialen, zijn de doelen eenvoudig: effectiviteit, veiligheid, gebruiksgemak, nauwkeurigheid en voorspelbaarheid. Maar een echte vereenvoudiging is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan, vooral voor complexe procedures. En cementeren blijft een van de meest complexe en vaak verwarrende facetten van een indirecte, restauratieve procedure.

Waarom is cementeren zo verwarrend?

 

Indirecte, restauratieve procedures vergen veel tijd, zijn gecompliceerd en bestaan uit een groot aantal stappen. Hoewel het cementeren van kronen slechts een klein deel van die tijd uitmaakt, is het een van de meest cruciale stappen in de workflow. Fouten tijdens het cementeren kunnen tot verschillende problemen leiden, waaronder restauratieve fouten in een vroeg stadium, die ongelooflijk kostbaar voor zowel de arts als de patiënt zijn.

 

Wat is er nodig voor geslaagd cementeren?

 

Het slagingspercentage van cementeren hangt af van twee kritische factoren: isolatie en de keuze van het cement. Terwijl de juiste isolatie berust op de vaardigheden van de tandarts met slechts een paar benaderingen om uit te kiezen, hangt de keuze van het juiste cement van verschillende factoren af, waaronder het restauratiemateriaal, het substraat, de indicatie en meer. Deze variabelen alleen al kunnen de keuze bemoeilijken, maar door het grote aantal beschikbare tandheelkundige cementen kan de keuze lastig zijn.

 

Hoe heeft cementeren zich ontwikkeld?

 

De cementeer- en hechtingsmaterialen zijn steeds beter geworden en voldoen daardoor beter aan wat nodig is voor de hedendaagse restauratiematerialen, wat heeft geresulteerd in veel verschillende groepen leverbare cementen, sommige met zeer subtiele verschillen, zelfs van dezelfde fabrikant. Voor sommige materialen zijn extra conditionerings- en hechtmiddelen nodig terwijl andere materialen slechts voor één indicatie of situatie geschikt zijn. Voor veel tandartsen leidt dit tot een enorm aantal verschillende cementen met overlappende indicaties en een beperkte houdbaarheid.

Uw cementeerprocedures vereenvoudigen en standaardiseren

 

Als u ooit uw voorraad hebt gecontroleerd en zag dat u meerdere cementen met dezelfde indicatie hebt of dat u veel nauwelijks gebruikte materialen moest weggooien omdat de houdbaarheidsdatums ervan waren verstreken, bent u niet de enige. Dit komt helaas regelmatig voor bij veel tandheelkundige professionals en staat een vereenvoudiging in de weg. En terwijl het vereenvoudigen van uw praktijk meer inhoudt dan alleen uw voorraad, kan het een keer goed nalopen van de producten die u gebruikt, en vooral van de producten die u niet gebruikt, u helpen dichter bij het realiseren van een efficiënte workflow te komen.

 

Waarom het de moeite waard is om uw voorraad op te schonen.

Door uw voorraad te beperken tot een select aantal veelzijdige cementen, kunt u het aantal overlappende producten en het risico op het verstrijken van de houdbaarheidsdatum verminderen. Door bovendien uitsluitend met een kleiner aantal producten te werken, krijgt u een betere kennis over die materialen. Het beperken van uw voorraad helpt niet alleen bij het voorkomen van de eeuwige discussie over welk cement er moet worden gebruikt, maar kan ook de kennislacunes tussen u en uw team dichten. Als iedereen weet waar het om draait en hoe de materialen te gebruiken, kunt u de kans op miscommunicatie en fouten collectief verkleinen.

Het beperken van het aantal verschillende materialen leidt tot betere resultaten.

Wanneer u steeds weer andere producten gebruikt, zult u waarschijnlijk onvoldoende vertrouwd raken met de producten om optimaal profijt van de materialen te krijgen. Als u echter steeds dezelfde materialen gebruikt, leert u de unieke chemische samenstelling van die materialen en de voor- en nadelen ervan goed kennen, en hoe u die materialen het beste kunt gebruiken, waardoor de kans op fouten aanzienlijk kleiner wordt en de resultaten veel beter zullen zijn.

Hoe kan een Universal Kunstharscement voor een ommekeer in uw praktijk zorgen?

Als we kijken naar het vereenvoudigen van cementeren, is de volgende logische stap een universele oplossing, zoals 3M™ RelyX™ Universal Kunstharscement  – die werkt voor zowel zelfklevende als kleefprocedures en 3M™ Scotchbond™ Universal Plus Adhesief. Door het samenvoegen van deze producten tot één oplossing, hoeft er niet meer te worden gekozen tussen verschillenden cementen maar wordt de workflow ook minder complex, zowel wat de behandeling als de voorraad betreft.

Wat zijn de kenmerken van het RelyX Universal tandheelkundig cement?

 

Dit universele tandheelkundige cement RelyX maakt gebruik van een nieuw initiatorsysteem dat de reologie of flow verbetert, waardoor de restanten gemakkelijk kunnen worden verwijderd en de hoeveelheid afval wordt verminderd. Dit cement kan worden gebruikt voor vrijwel alle indicaties voor het adhesieve en zelfadhesieve kunstharscement waardoor het veel eenvoudiger en gebruiksvriendelijker wordt, terwijl het ongeacht de uithardingsmodus voor een sterke hechting aan dentine zorgt.

DSC_3201.png

Gemakkelijk verwijderen van restanten 3M™ RelyX™ Universal Kunstharscement na tack-uitharding.

DSC_3210.png

Dit zorgt voor schone preparatieranden na het polijsten.

3M_RelyX_Universal_SBU_attach-mix-tip.png

De innovatieve zelfdichtende automix-spuit maakt hygiënische opslag mogelijk. Het cement kan worden gebruikt met of zonder de speciale 3M™ Scotchbond™ Universal Plus Adhesief

Case-3M-23.png

De 3M™ RelyX™ Universal Micro Mixing Tip zorgt voor aanzienlijk minder cementafval

Overstappen op een universele oplossing creëert nieuwe kansen

 

Hoewel cementeren uitdagend en verwarrend kan zijn, zijn er manieren om de procedure te vereenvoudigen en dat begint in het magazijn. Door de tijd te nemen om uw materialen te beoordelen, kunt u uw voorraad, uw procedure en uw vaardigheden optimaliseren. En de groeiende trend naar werkelijk universele producten opent de deur naar nieuwe kansen om de complexiteit over de hele linie te verminderen.

Geschreven door:
Professor Stefan Vandeweghe, DMD, PhD.

3m logo2.png
layer 2.png

Doe meer
met minder

3M ACTIE

KOOP 

3

3M™ RelyX™ Universal
Composietcement Refills

KRIJG

1

3M™ RelyX™ Universal
Composietcement Refills GRATIS

Layer 3.png

* Aanbieding geldt zolang de voorraad strekt en is geldig tot 15 januari 2024.
Koop 4 refills 3M™ RelyX™ Universal Composietcement (56971, 56972, 56973 of 56974) en bespaar 25%*.

bottom of page