top of page
filtek-flowable-illustration-step1-syringe-900x600.png
3M.png

Tips voor succes met flowable composieten. Dr. Brad Craig Ph.D.

'Flowables' zijn meer dan alleen vloeiende tandheelkundige composietmaterialen. Het zijn zeer veelzijdige materialen die veel restauratiemogelijkheden bieden.

We hebben een paar tips voor succes op een rijtje gezet zodat u optimaal kunt profiteren van uw flowable restauratiematerialen.

Hoe gaat u 'met de stroom mee' bij een tandheelkundige restauratie?

filtek-flowable-illustration-step1-syringe-900x600.png

1. Zorg voor de juiste toedieningsmethode

Een van de belangrijkste klachten van behandelaars over flowables betreft de luchtbellen die bij de toediening ontstaan. Dit zijn kleine belletjes die vaak moeilijk te zien zijn en lastig te verwijderen zijn als ze eenmaal in de preparatie zitten. Ze kunnen leiden tot:

 • vlekken

 • optische defecten

 • microlekkage en

 • een kortere levensduur van de restauratie

Er zijn manieren om de luchtbellen te verminderen, zoals opnieuw etsen, verticaal bewaren, incrementele plaatsingen en het opvullen van holtes met extra composiet. Dat kost echter allemaal extra tijd. Een betere oplossing is vaak een andere toedieningsmethode. De innovatieve spuit die speciaal is ontworpen voor Filtek Supreme en Filtek Bulk Fill Flowable Restauratiemateriaal  elimineert niet alleen luchtbellen en materiaaluitloop, maar is ook gemakkelijk te hanteren. De nieuwe buigbare canule, die nu in drie diameters beschikbaar is, geeft beter toegang tot moeilijk bereikbare plaatsen, zodat het injecteren gemakkelijker wordt. Deze samenwerking tussen materiaal en toedieningsmethode brengt een restauratie zonder luchtbellen dichterbij.

2. Houd de esthetiek in de gaten

Het ideale flowable composiet moet niet alleen duurzaam zijn, maar ook een esthetisch resultaat opleveren dat er natuurlijk uitziet. Bij het nabootsen van een natuurlijke dentitie spelen echter een heleboel factoren een rol, zoals:

 • kleur

 • translucentie

 • fluorescentie

 • radiopaciteit en

 • glansbehoud

– en niet elke flowable zorgt voor hetzelfde esthetische resultaat.

Flowables zijn in veel tinten verkrijgbaar, maar door het lagere gehalte aan vulmiddel zijn ze vaak doorzichtiger, minder radiopaak en minder fluorescerend dan hun universele tegenhangers. Daardoor zijn ze in sommige situaties minder bruikbaar.3 De unieke nanotechnologie van 3M zorgt echter voor verfijnde eigenschappen op nanoschaal, wat veelzijdige flowables oplevert met:

 • hoge fluorescentie

 • radiopaciteit

 • glans en

 • betere duurzaamheid die vergelijkbaar is met die van bepaalde universele composietmaterialen

filtek-flowable-illustration-step2-palette-900x600.png
filtek-flowable-illustration-step3-bubbles-900x600.png

3. De vulling van uw flowable

De eerste flowables hadden een lage viscositeit doordat er minder vulmiddel in zat. Een kleinere hoeveelheid vulmiddel kan echter gevolgen hebben voor de fysische en mechanische eigenschappen, maar vooral ook voor de slijtvastheid. Dat is de reden waarom veel behandelaars nog steeds terughoudend zijn als het gaat om het gebruik van flowables in lastdragende gebieden.

Flowables zijn echter in de loop van de tijd aanzienlijk verbeterd. De deeltjes in de vulmiddelen in nieuwere materialen hebben een andere grootte, vorm en concentratie om de mechanische eigenschappen te verbeteren, terwijl de gewenste vloeikenmerken behouden blijven. Het vulmiddel van 3M™ Filtek™ Supreme Flowable Restauratiemateriaal bevat nanodeeltjes die zorgen voor:

 • uitstekende slijtvastheid

 • sterkte

 • geoptimaliseerde eigenschappen en

 • lagere polymerisatiekrimp.

Houd rekening met de vulmiddelen bij de keuze voor uw restauratiemateriaal: afgezien van de vloeiing kunnen ze ook van invloed zijn op de adaptatie, de krimpspanning en de duurzaamheid.

4. Gebruik voor complexe preparaties en minimaal invasieve behandelingen

De vraag naar minimaal invasieve behandelingen neemt toe. Daarom gaan behandelaars op zoek naar nieuwe methoden om het gezonde weefsel in de mond te behouden. Flowables zijn hiervoor zeer geschikt: door hun lage viscositeit bereiken ze alle hoekjes en gaatjes van kleine, complexe preparaties van de caviteit zonder dat dit ten koste gaat van gezond weefsel. Door flowables te gebruiken, kunt u nieuwe soorten behandelingen toepassen.

filtek-flowable-illustration-step4-no-drill-900x600.png
filtek-flowable-illustration-step5-fill-tooth-900x600.png

5.  Gebruik als liner voor de basis van restauraties

Omdat flowables zich beter aanpassen aan de caviteit, worden ze vaak onder restauraties gebruikt om de marge te sealen. Op die manier kunnen gevoeligheid en secundaire cariës worden voorkomen. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat het gebruik van een flowable als liner tot minder microlekkage kan leiden, ongeacht of er een conventioneel composiet of een composiet met nanovulling is gebruikt.4

OPMERKING: Hars-gemodificeerde glasionomeren zijn een goed alternatief voor flowable composieten. Beiden kunnen worden gebruikt bij restauraties.

6. De juiste viscositeit kiezen

Flowable composieten worden gekenmerkt door een lage viscositeit. Dat heeft de volgende voordelen:

 • betere vloeiing

 • snellere vulling

 • betere toediening met een spuit en

 • betere aanpassing aan de caviteit.

 

Flowables zijn altijd minder viskeus dan traditionele composietpasta's, maar ze vloeien niet allemaal hetzelfde, en dat heeft een impact op de prestaties.

Verschillende klinische situaties kunnen een andere viscositeit vereisen van een flowable composiet. Het volstaat niet om gewoon de meest vloeibare optie te kiezen. Een te lage viscositeit kan leiden tot:

 • meer krimpspanning

 • slechtere mechanische en fysische eigenschappen

 • uitlopen of inzakken

 

Gebruik altijd de juiste viscositeit voor uw toepassing. Sommige materialen vloeien bijvoorbeeld goed tijdens de extrusie en verdikken binnen de preparatie van de caviteit, terwijl andere materialen 'zelfnivellerend' zijn. 3M™ Filtek™ Bulk Fill Flowable Restauratiemateriaal  heeft unieke chemische eigenschappen om de viscositeit te verlagen zonder de polymerisatiekrimp te verhogen.2

filtek-flowable-illustration-step6-droplets-900x600.png
filtek-flowable-illustration-step7-idea-900x600.png

7. Verken nieuwe manieren om uw flowable te gebruiken

Flowables worden voor veel indicaties aanbevolen, ook voor enkele die u niet zou verwachten. Neem de tijd om te onderzoeken op welke nieuwe manieren u van de voordelen kunt profiteren en uw resultaten kunt verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Bonding van orthodontische brackets en retainers

 • Bonding van hulpstukken bij alignerbehandeling

 • Abfractieletsels en erosieve letsels

 • Reparatie van kleine defecten

Flowables zijn veelzijdige materialen: ze verbeteren niet alleen de vloeiing, maar kunnen ook uw procedures stroomlijnen. Het zijn nuttige hulpmiddelen in uw praktijk, zeker als u uw materiaal goed genoeg kent om optimaal te profiteren van alle mogelijkheden die het biedt.

8. Vergeet niet de indicaties te controleren

Flowables worden aanbevolen voor veel indicaties, van core opbouw tot sealant voor pitten en fissuren, maar niet voor alle. Door de beperkingen van de producten van eerdere generaties maken veel mondzorgprofessionals echter nog te weinig gebruik van alle mogelijkheden van flowables.

 

Moderne flowables zijn intussen veel verder ontwikkeld en zijn veelzijdiger dan u denkt. Controleer daarom eerst de mogelijkheden van het materiaal voordat u een flowable composiet kiest, of afschrijft.

3M flowable-oplossingen:

Voor esthetiek kiest u 3M™ Filtek™ Supreme Flowable Restauratiemateriaal 

 • Uitstekende adaptatie, glansretentie en slijtvastheid

 • Met TRUE nanotechnologie van 3M

 • Klasse III en V restauraties

 • uniek spuitontwerp waardoor luchtbellen en materiaaluitloop vrijwel tot het verleden behoren.

Voor efficiëntie gebruikt u 3M™ Filtek™ Bulk Fill Flowable Restauratiemateriaal 

 • Uitstekende adaptatie, weinig krimp

 • Ideaal als liner, bulkfill-basis, sealant en meer

 • Basis onder Klasse I en II directe restauraties

 • uniek spuitontwerp waardoor luchtbellen en materiaaluitloop vrijwel tot het verleden behoren.

Aanbevolen producten:

3M™ Filtek™ Supreme Flowable Restorative

3M™ Filtek™ Bulk Fill Flowable Restorative

filtek-flowable-illustration-step8-product-900x600.png
filtek-flowable-illustration-step3-bubbles-900x600.png

Bronnen

 1. Symon, Keith R. (1971). Mechanics (3rd ed.). Addison-Wesley. ISBN 978-0-201-07392-8. Gearchiveerd van het origineel op 11-03-2020. Opgehaald op 18-09-2019.

 2. Baroudi, K. & Mahmoud, S. Improving Composite Resin Performance Through Decreasing its Viscosity by Different Methods. The open dentistry journal (2015). Beschikbaar op: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4541310/

 3. Baroudi, K. & Rodrigues, J. C. Flowable Resin Composites: A Systematic Review and Clinical Considerations. Journal of clinical and diagnostic research: JCDR (2015). Beschikbaar op: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4525629/

 4. Margolis, F. S. Flowable Composites: Aesthetics for Tots and Teens. Dentistry Today (2011). Beschikbaar op: https://www.dentistrytoday.com/pediatric-dentistry/4827-flowable-composites-aesthetics-for-tots-and-teen

bottom of page