top of page

onderscheidend maatwerk

Wesley begon vier jaar geleden als technisch tekenaar bij Dentalbouw en is inmiddels doorgegroeid tot projectleider.

“alles wat specifiek met dentaal te maken heeft, heb ik hier geleerd”. Als technisch tekenaar maak je alle (technische) werktekeningen die uiteindelijk bedoeld zijn voor de mensen die werkelijk gaan bouwen. Als projectleider ben je eigenlijk verantwoordelijk voor het hele pakket. “Je probeert alle facetten van het bedrijf bij elkaar te brengen”.

Maatwerk

Een praktijk bouwen of verbouwen begint vaak bij een eerste kopje koffie. Van A tot Z begeleidt de projectleider de verschillende stappen voordat er werkelijk met de bouw gestart kan worden. De projectleider is als het ware ‘de vraagbaak van het bouwproject’. Van groot belang is de wensen en eisen duidelijk op papier te krijgen. Een eerste exploitatiebegroting helpt om een startpunt te hebben van de indicatieve kosten. “Na de exploitatiebegroting starten wij met het finetunen van de begroting.” Met de klant spreken we verder over materialen, inrichting, meubels etc. Alle specifieke wensen worden steeds meer gefilterd tot dat er een concrete offerte op tafel ligt en je kunt starten met tekenen en bouwen. “Ik vind het technisch onderdeel van een praktijk erg belangrijk. Alles moet functioneren want daar moet de tandarts zijn geld mee verdienen. Mooi is leuk, technisch is beter”, aldus Wesley.


Anders dan concullega’s

Wat is het onderscheidend vermogen van Dentalbouw?

Wesley vervolgt “We hebben alles in huis. We werken niet met ZZP'ers. Loodgieters, timmermannen en elektriciens zijn allemaal bij ons in dienst.”


We spreken op de bouw alleen Nederlands en dat is voor een tandarts die de bouw plaats bezoekt ook erg prettig. “Verder zijn wij natuurlijk op de hoogte van alle regels en wetgeving omtrent tandartspraktijken.” Regelgeving voor het verbouwen van een tandartspraktijk verschilt sterk van de reguliere woningbouw.


Maakt dat bouwen van een tandartspraktijk tot een specialisme?

Wesley: “Jazeker. Om je een voorbeeld te geven: een wasbak in een behandelkamer moet geaard zijn. In de woningbouw hoeft dat niet.” In werktekeningen van een tandartspraktijk staan een heleboel zaken die bij reguliere bouw niet nodig zijn. “We tekenen dingen in die niet standaard zijn zoals een ISO Electra kast, een potentiaal vereffeningscontact, een BA-bord. Dat zijn allemaal onderdelen die bedoeld zijn voor de tandarts.” Zo’n BA-bord is niet verplichting een woning. Bij het verbouwen van een praktijk moet je nadenken over over lood, WIP richtlijnen, water, werkbladen, etc. Je moet bij een tandartspraktijk rekening houden met een heleboel technische zaken die bij reguliere bouw geen rol spelen. “Voor mij is het allemaal een soort standaard geworden. We doen niet anders. Je denkt er op een gegeven moment ook stiekem niet meer bij na. Zo is het en zo moet het.”


Praktijkinspiratie

Internet, magazines en leveranciers inspireren bij het ontwerpen van nieuwe praktijken. Ook Pinterest speelt een steeds grotere rol bij het ontwerpen van praktijken. Je ziet steeds vaker dat tandartsen eigen ‘pinboards’ maken voordat ze met het verbouwen van een praktijk starten. De tandarts weet vaak best goed hoe zijn wachtkamer of kantine eruit moet gaan zien. Welke sfeer hij wil uitstralen. “Ook met moodboards en 3D modellen kunnen wij samen met de tandarts inspiratie versterken.”


Toekomst. De praktijk in 2025. Hoe ziet die er straks uit?

“Ik denk dat onder meer door corona dat tandartsen nog meer nadenken over het klimaat en de ventilatie in de praktijk.” Mensen zullen hun wachtruimtes anders gaan inrichten. Alles zal ruimtelijker gaan worden. Een lange bank langs de muur wordt eerder vervangen door losse stoeltjes. Je ziet nu al dat steeds meer praktijken een deuropener willen die met elleboog bedient kan worden en toiletruimtes met sensorkranen. Verder zal duurzaamheid een steeds grotere rol gaan spelen; Wachtkamerstoelen van gerecycled materiaal, zonnepanelen, green Walls, etc. “Je ziet dat praktijken steeds meer toekomstbestendig willen zijn en in 2025 is er denk ik al een boel veranderd”, besluit Wesley.

Comments


bottom of page